Młyn Ciechanowiec
przepisy
 
Rogaliki rumowe
Biszkopt z truskawkami i bitą pianą
Keks z jabłkami
Chleb z mąki graham z tymiankiem
Chleb żytni z ziemniakami
Żurek
Słodkie pierożki drożdżowe
Tarta z waniliowym kremem
Langosz - wspaniały węgierski placek
Sernik z mlekiem
Czerwone bułeczki
Piernik ciechanowiecki
Ciasto marchewkowe (carrot cake)
Nadziewany chleb
Ciechanowiecki tort czekoladowy z wiśniami
Chleb na zakwasie
Przepis na oryginalną włoską domową pizze
Przepis na oryginalną włoską domową pizze

Zawsze pyszne i chrupiące ciasto

Skład:
350 g mąki ciechanowieckiej firmy Młyn Ciechanowiec
200 ml wody
6 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka stołowa soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Drożdże rozprowadzamy w wodzie w miseczce, dodajemy przesianej mąki porcjami ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie gęstnieć dodajemy sól i oliwę (łyżeczkę), następnie dosypujemy resztę mąki i mieszamy do zgęstnienia ciasta. Zawartość miski wyrzucamy na stolnicę lub matę silikonową i ugniatamy ciasto. Ciasto ugniatamy ok. 0,5 godziny aż do uzyskania miękkiej jednolitej i plastycznej masy. Jeżeli w międzyczasie ciasto wykazuje zbyt dużą lepkość można dodać mąki na podsypkę. Tak wyrobioną kulkę ciasta odstawiamy do miseczki na godzinę, przykrywamy folią aby nie wyschło. Po godzinie kulkę ciasta wyciągamy, na macie silikonowej rozciągamy w jednym kierunku i rolujemy z powrotem w kulkę. Ma to na celu usuniecie nadmiaru gazów. Ciasto odstawiamy do miseczki przykrytej folią na 4-5 godzin. Po tym czasie ciasto wyrzucamy na posmarowaną olejem blachę i ręcznie rozciągamy aż uzyskamy placek ok 1 cm grubości, smarujemy sosem pomidorowym i wypiekamy w maksymalnie nagrzanym piekarniku (250-260 stopni) przez 10 minut na dolnej półce, wyciągamy posypujemy mozzarellą (najlepsza sucha w bloku pocięta na 1cm kosteczki) i innymi składnikami wg. uznania. Zapiekamy 3 min na środkowej półce.

Przepis na sos do pizzy.

Skład:
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 przecier pomidorowy 0,5l
4 łyżki oliwy z oliwek
gałązka świeżej bazylii
dwa liście laurowe
sól pieprz

Warzywa drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przecier, bazylię i liście laurowe, dusimy ok. 20 min., przyprawiamy solą i pieprzem. Bazylię i liście laurowe wyciągamy, sos blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smacznego.

Młyn Ciechanowiec - stona główna
Copyright Młyn Ciechanowiec 2005
realizacja KONCEPT studio  powered by CMS Web Prestige