Młyn Ciechanowiec
przepisy
 
Rogaliki rumowe
Biszkopt z truskawkami i bit± pian±
Keks z jabłkami
Chleb z m±ki graham z tymiankiem
Chleb żytni z ziemniakami
Żurek
Słodkie pierożki drożdżowe
Tarta z waniliowym kremem
Langosz - wspaniały węgierski placek
Sernik z mlekiem
Czerwone bułeczki
Piernik ciechanowiecki
Ciasto marchewkowe (carrot cake)
Nadziewany chleb
Ciechanowiecki tort czekoladowy z wi¶niami
Chleb na zakwasie
Przepis na oryginaln± włosk± domow± pizze
Ciechanowiecki tort czekoladowy z wi¶niami

Przepyszne czekoladowe ciasto z owocami

biszkopt czekoladowy:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. m±ki tortowej z firmy Młyn  Ciechanowiec
  • 1 szkl. cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia        

wi¶nie:

  • opakowanie mrożonych wi¶ni (Hortex)
  • galaretka wi¶niowa
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki rumu

bita ¶mietana:

  • 500 ml. słodkiej ¶mietanki 30 % tł
  • 2 ¶mietanfixy ( Dr. Oetker)
  • 2 cukry waniliowe ( 32 g )
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

poncz do nas±czenia biszkoptu:

  • szkl. przegotowanej, ostudzonej wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki  rumu

gorzka czekolada (najlepiej Wedla) do dekoracji.

 

Wi¶nie opłukać. Galaretkę rozpu¶cić w 1 szkl. wody, dodać cukier i rum. Zalać wi¶nie i wstawić do lodówki.

Wł±czyć piekarnik który ma nagrzać się do 210 stopni. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryn± i obsypać bułk± tart±.

Po umyciu jaj, białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywn± pianę do której należy powoli dosypywać cukier a następnie dodać żółtka. M±kę wymieszan± z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie, łyżk± wymieszać z mas± jajeczn±. Wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min.

Zimn± ¶mietankę ubić mikserem dodać sok z ½ cytryny, cukry waniliowe,cukier puder i ¶mietanfixy. Wstawić do lodówki.

Upieczony biszkopt wyj±ć z formy i zostawić do ostygnięcia, po czym przekroić, nas±czyć p±czem obydwie czę¶ci, wysmarować dół biszkoptu cienk± warstw± bitej ¶mietany na która wykładamy wi¶nie. Przykrywamy drug± czę¶ci± biszkoptu i dekorujemy bit± ¶mietan± i wiórkami gorzkiej czekolady.

Smacznego!

 

 

Młyn Ciechanowiec - stona główna
Copyright Młyn Ciechanowiec 2005
realizacja KONCEPT studio  powered by CMS Web Prestige