Młyn Ciechanowiec
przepisy
 
Rogaliki rumowe
Biszkopt z truskawkami i bit± pian±
Keks z jabłkami
Chleb z m±ki graham z tymiankiem
Chleb żytni z ziemniakami
Żurek
Słodkie pierożki drożdżowe
Tarta z waniliowym kremem
Langosz - wspaniały węgierski placek
Sernik z mlekiem
Czerwone bułeczki
Piernik ciechanowiecki
Ciasto marchewkowe (carrot cake)
Nadziewany chleb
Ciechanowiecki tort czekoladowy z wi¶niami
Chleb na zakwasie
Przepis na oryginaln± włosk± domow± pizze
Nadziewany chleb

Bardzo smaczny chleb inspirowany kuchni± włosk±.

Skład:

500g m±ki pszennej chlebowej z firmy Młyn Ciechanowiec (można użyć m±ki ciechanowieckiej)
15 g drożdży
10 g soli
odrobina cukru
pół łyżeczki suszonych pomidorów
bazylia
suszony czosnek
280 ml wody

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, można użyć maszyny do pieczenia chleba (tylko do wymieszania ciasta). Odstawić na pół godziny do wyro¶nięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto na okr±gły placek grubo¶ci 1 cm na stolnicy posypanej m±k±, aby ciasto się nie przyklejało. 

Nadzienie:

pieczarki krojone w plasterki
jedna czerwona i pół białej cebuli posiekanej w piórka
salami pokrojone w cienk± kosteczkę
pół papryki pokrojonej w cienkie paseczki
odrobina sosu pomidorowego
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
tarty ser "Lazur"
plasterki mocarelli
parę plasterków dowolnej szynki

Wszystkie składniki oprócz serów i szynki wkładamy do miski, zalewamy odrobin± sosu pomidorowego, octu balsamicznego i oliwy i odstawiamy do lodówki na 1 godz.

Na ¶rodku placka, w odległo¶ci 3 cm od brzegów, układamy plasterki szynki, zamarynowane warzywa z lodówki, posypujemy tartym lazurem i plasterkami mocarelli. Robimy duży pieróg, składaj±c placek na pół,  lekko zwilżamy brzegi placka i zawijamy, jest to najtrudniejsza czynno¶ć; nadzienia nie może być za dużo, pieróg odstawiamy na pół godziny do wyro¶nięcia. Następnie nadziewany chleb wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni Celsjusza i pieczemy 35 minut. Podajemy na ciepło lub na drugi dzień na zimno - z do¶wiadczenia wiem, że cały wypiek znika od razu, po wyjęciu z pieca.


 

 

Młyn Ciechanowiec - stona główna
Copyright Młyn Ciechanowiec 2005
realizacja KONCEPT studio  powered by CMS Web Prestige