Młyn Ciechanowiec
przepisy
 
Rogaliki rumowe
Biszkopt z truskawkami i bit± pian±
Keks z jabłkami
Chleb z m±ki graham z tymiankiem
Chleb żytni z ziemniakami
Żurek
Słodkie pierożki drożdżowe
Tarta z waniliowym kremem
Langosz - wspaniały węgierski placek
Sernik z mlekiem
Czerwone bułeczki
Piernik ciechanowiecki
Ciasto marchewkowe (carrot cake)
Nadziewany chleb
Ciechanowiecki tort czekoladowy z wi¶niami
Chleb na zakwasie
Przepis na oryginaln± włosk± domow± pizze
Tarta z waniliowym kremem

Ciasto:
180 g maki tortowej firmy Młyn Ciechanowiec
żółtko, 100 g masła, 2 łyżki zimnej wody
Krem:
3 łyżki cukru, 2 żółtka, cukier waniliowy, 1/2 laski wanilii, łyżka m±ki ziemniaczanej, łyżka masła, 2 szklanki mleka
Dekoracja:
4 białka, 4 łyżki cukru, łyżka posiekanych orzechów włoskich, sól

Z podanych składników zagnie¶ć ciasto, następnie wstawić je na 2 godziny do lodówki. Ciastem wylepić wysmarowan± masłem formę, ponakłuwać. Piec 15 min w rozgrzanym do 200 0C.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z m±k± ziemniaczan±. Mleko zagotować z wanili±, wanilię usun±ć. Mlekiem zalać żółtko z m±k±, mieszaj±c ogrzewać aż krem zgęstnieje. Krem wymieszać z masłem, wylać na ciasto. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 0C.

Białka ubić ze szczypt± soli i cukrem. Nałożyć na wierzch ciasta. Wstawić na 8 minut do piekarnika. Ciasto posypać orzechami.

Zamiast orzechów można użyć ¶wieżych owoców sezonowych.
 

Młyn Ciechanowiec - stona główna
Copyright Młyn Ciechanowiec 2005
realizacja KONCEPT studio  powered by CMS Web Prestige