Młyn Ciechanowiec
przepisy
 
Rogaliki rumowe
Biszkopt z truskawkami i bit± pian±
Keks z jabłkami
Chleb z m±ki graham z tymiankiem
Chleb żytni z ziemniakami
Żurek
Słodkie pierożki drożdżowe
Tarta z waniliowym kremem
Langosz - wspaniały węgierski placek
Sernik z mlekiem
Czerwone bułeczki
Piernik ciechanowiecki
Ciasto marchewkowe (carrot cake)
Nadziewany chleb
Ciechanowiecki tort czekoladowy z wi¶niami
Chleb na zakwasie
Przepis na oryginaln± włosk± domow± pizze
Słodkie pierożki drożdżowe

500 g m±ki ciechanowieckiej z firmy Młyn Ciechanowiec
120 g cukru
300-400 g owoców: moreli, jabłek, ¶liwek itp., można użyć konfitury
3 jajka
125 ml mleka
40 g drożdży
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
100 g masła
100 ml oleju
sól

Drożdże ucieramy z łyżeczk± cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. M±kę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i połowę cukru. Masło topimy i po ostudzeniu dolewamy wraz z mlekiem i 2 jajkami do m±ki. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec, gdy będzie już miękkie dodajemy drożdże i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy miskę ¶ciereczk± i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ze ¶liwek, moreli usuwamy pestki. Dodajemy kilka łyżek wody, sok z cytryny, resztkę cukru i dusimy przez 15 minut na małym ogniu. Studzimy. Ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy na stolnicę posypan± m±k± i wałkujemy na placek o grubo¶ci 1 cm. Wycinamy kr±żki za pomoc± szklanki, na ¶rodek każdego kr±żka nakładamy nadzienie. Białkiem smarujemy brzegi każdego kr±żka, żeby lepiej można było zlepiać pierożki, następnie końce pierożków zaciskamy palcami. Odkładamy je do ponownego wyro¶nięcia. Gdy pierożki urosn±, smażymy je na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Po wyjęciu os±czmy na sicie i posypujemy cukrem pudrem.

Młyn Ciechanowiec - stona główna
Copyright Młyn Ciechanowiec 2005
realizacja KONCEPT studio  powered by CMS Web Prestige