Młyn Ciechanowiec
przepisy
 
Rogaliki rumowe
Biszkopt z truskawkami i bit± pian±
Keks z jabłkami
Chleb z m±ki graham z tymiankiem
Chleb żytni z ziemniakami
Żurek
Słodkie pierożki drożdżowe
Tarta z waniliowym kremem
Langosz - wspaniały węgierski placek
Sernik z mlekiem
Czerwone bułeczki
Piernik ciechanowiecki
Ciasto marchewkowe (carrot cake)
Nadziewany chleb
Ciechanowiecki tort czekoladowy z wi¶niami
Chleb na zakwasie
Przepis na oryginaln± włosk± domow± pizze
Chleb żytni z ziemniakami

Pieczenie chleba jest rzecz± trudn±, ale wszystko rekompensuje smak gotowego wypieku.
 

zaczyn: 10 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki wody

ciasto: 5 ¶rednich ziemniaków, ok. 2 łyżek soli, zaczyn, 1 kg m±ki żytniej typ 720 firmy Młyn Ciechanowiec

do foremek: masło

 

Przygotowanie zaczynu: drożdże rozetrzeć z cukrem, rozmieszać z letni± wod± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Przyrz±dzanie ciasta: ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wodę z ziemniaków odlać do miski a ziemniaki dokładnie ugnie¶ć na jednolit± masę. Do ostudzonej wody z ziemniaków wlać zaczyn, dodać utłuczone ziemniaki, ½ kg m±ki żytniej, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia (ok. 3-4 godz.). Gdy wyro¶nie dodać resztę m±ki i wyrabiać przez 20 minut, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odstawać od r±k i naczynia. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyro¶nięcia (na 1 i ½ godziny). Wyro¶nięte przełożyć do wysmarowanych masłem dwóch foremek keksowych (do ¾ wysoko¶ci) i zostawić do wyro¶nięcia, aby ciasto wypełniło formy po brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C około godziny. Do piekarnika należy włożyć naczynie żaroodporne z niewielk± ilo¶ci± wody (dla utrzymania odpowiedniej wilgotno¶ci podczas wypieku).

Młyn Ciechanowiec - stona główna
Copyright Młyn Ciechanowiec 2005
realizacja KONCEPT studio  powered by CMS Web Prestige