Młyn Ciechanowiec
przepisy
 
Rogaliki rumowe
Biszkopt z truskawkami i bit± pian±
Keks z jabłkami
Chleb z m±ki graham z tymiankiem
Chleb żytni z ziemniakami
Żurek
Słodkie pierożki drożdżowe
Tarta z waniliowym kremem
Langosz - wspaniały węgierski placek
Sernik z mlekiem
Czerwone bułeczki
Piernik ciechanowiecki
Ciasto marchewkowe (carrot cake)
Nadziewany chleb
Ciechanowiecki tort czekoladowy z wi¶niami
Chleb na zakwasie
Przepis na oryginaln± włosk± domow± pizze
Chleb z m±ki graham z tymiankiem

zaczyn: 5 dag drożdży, 1 łyżka miodu, 3 łyżki ciepłej wody

ciasto: 0,7 kg m±ki pszennej graham firmy Młyn Ciechanowiec (do nabycia w naszym sklepie firmowym w Ciechanowcu przy ul. Kozarskiej 9), 0,3 kg m±ki pszennej ciechanowieckiej, 2 dag soli, zaczyn, 2 łyżki oleju, 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka tymianku,1/2 szklanki kiełków pszenicy

do formy: margaryna, otręby

do posmarowania chleba: 1 jajo

do posypania chleba: kminek, siemię lniane, ziarno sezamowe.

 

Przygotowanie zaczynu: drożdże utrzeć z miodem i wod±, odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Przygotowanie ciasta: m±kę wymieszać z sol±, dodać zaczyn, olej, wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi  swoj± objęto¶ć. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypan± m±k±, dodać tymianek i kiełki, dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować 2 mniejsze chlebki, przełożyć do formy wysmarowanej margaryn± i posypanej otrębami, odstawić do wyro¶nięcia. Gdy chleb nieco uro¶nie, posmarować powierzchnię rozm±conym jajem i posypać dowolnym ziarnem Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 230 °C przez 60 min.


Młyn Ciechanowiec - stona główna
Copyright Młyn Ciechanowiec 2005
realizacja KONCEPT studio  powered by CMS Web Prestige