Biszkopt z truskawkami i bit± pian±

Bardzo smaczne truskawkowe ciasto ze ¶wieżych owoców.

Skład:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki m±ki tortowej firmy Młyn Ciechanowiec
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli

Białko oddzielić od żółtek, ubić na sztywno (nie przerywać ubijania), wsypać sól, cukier i dalej ubijać aż cukier się rozpu¶ci. Dodać żółtko, wymieszać, dodać m±kę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na tortownicę wyłożon± pergaminem, piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 min. do uzyskania żółtego koloru. Po wystudzeniu zdj±ć pergamin, położyć placek na podstawce, ułożyć ¶wieże truskawki (umyte i wysuszone). Cało¶ć zalewamy pian±: białka z 4 jajek ubite na parze z dodatkiem 8 łyżeczek cukru i niewielkiej ilo¶ci cukru waniliowego.

Copyright Młyn Ciechanowiec 2005