Chleb na zakwasie

Łatwy w przygotowaniu chleb pszenno-żytni.

Skład:
0,75 kg m±ki pszennej chlebowej firmy Młyn Ciechanowiec
0,25 kg m±ki żytniej 720 lub 1400 żurkowej firmy Młyn Ciechanowiec
0,50 kg m±ki żytniej 2000 lub pszennej graham firmy Młyn Ciechanowiec
zakwas
1,5 l ciepłej wody
3 łyżeczki soli

M±kę mieszamy dokładnie z zakwasem, dolewamy wodę cienkim strumieniem wyrabiaj±c na gładk± masę. Odkładamy 3 łyżki ciasta do plastikowego pojemnika (przechowujemy w lodówce 3-4 do 10 dni - mamy w ten sposób zakwas na kolejne wypieki). Dodajemy 1 szklankę siemienia lnianego, 1 szkl. słonecznika, pestek z dyni można dodać rodzynki.

Ciasto rozłożyć do 2 większych lub 3 mniejszych blaszek- wyłożyć papierem do pieczenia. Ro¶nie przykryte ¶ciereczk± 8 godzin, piec w temp. 180 stopni przez 1,5 godziny.

Przepis można podzielić na 3, wtedy każdego składnika bierzemy 1/3 i mamy 1 chleb.

Smacznego.
Copyright Młyn Ciechanowiec 2005