Nadziewany chleb

Bardzo smaczny chleb inspirowany kuchnią włoską.

Skład:

500g mąki pszennej chlebowej z firmy Młyn Ciechanowiec (można użyć mąki ciechanowieckiej)
15 g drożdży
10 g soli
odrobina cukru
pół łyżeczki suszonych pomidorów
bazylia
suszony czosnek
280 ml wody

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, można użyć maszyny do pieczenia chleba (tylko do wymieszania ciasta). Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek grubości 1 cm na stolnicy posypanej mąką, aby ciasto się nie przyklejało. 

Nadzienie:

pieczarki krojone w plasterki
jedna czerwona i pół białej cebuli posiekanej w piórka
salami pokrojone w cienką kosteczkę
pół papryki pokrojonej w cienkie paseczki
odrobina sosu pomidorowego
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
tarty ser "Lazur"
plasterki mocarelli
parę plasterków dowolnej szynki

Wszystkie składniki oprócz serów i szynki wkładamy do miski, zalewamy odrobiną sosu pomidorowego, octu balsamicznego i oliwy i odstawiamy do lodówki na 1 godz.

Na środku placka, w odległości 3 cm od brzegów, układamy plasterki szynki, zamarynowane warzywa z lodówki, posypujemy tartym lazurem i plasterkami mocarelli. Robimy duży pieróg, składając placek na pół,  lekko zwilżamy brzegi placka i zawijamy, jest to najtrudniejsza czynność; nadzienia nie może być za dużo, pieróg odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie nadziewany chleb wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni Celsjusza i pieczemy 35 minut. Podajemy na ciepło lub na drugi dzień na zimno - z doświadczenia wiem, że cały wypiek znika od razu, po wyjęciu z pieca.


 

 

Copyright Młyn Ciechanowiec 2005