Langosz - wspaniały węgierski placek

Langosz jest najpopularniejszym daniem typu fast-food na Węgrzech.

400g m±ki ciechanowieckiej
2 ugotowane ziemniaki
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłego mleka
3 łyżeczki oleju
sól
olej do głębokiego smażenia
¶mietana, sos czosnkowy (lub wyci¶nięty czosnek), tarty żółty ser. 

Drożdże rozpu¶cić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać m±kę do naczynia, w jej ¶rodku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewaj±c po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać m±k± i owin±ć w ¶ciereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyro¶nie.

Na patelnię wylać olej na wysoko¶ć ok. 6cm. Z wyro¶niętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki wielko¶ci talerzyka deserowego. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gor±cym oleju, aż nabior± złotego koloru. Podawać gor±ce, polane ¶mietan± i sosem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem.

Sos czosnkowy: posiekane 3-4 z±bki czosnku wsypać do miseczki, dodać odrobine cukru i soli, utrzeć i zalać 1/4 szklanki wrz±tku. Po 15 minutach odcedzić; otrzymujemy gotowy sos czosnkowy do langosza.


 

Copyright Młyn Ciechanowiec 2005