Chleb żytni z ziemniakami

Pieczenie chleba jest rzeczą trudną, ale wszystko rekompensuje smak gotowego wypieku.
 

zaczyn: 10 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki wody

ciasto: 5 średnich ziemniaków, ok. 2 łyżek soli, zaczyn, 1 kg mąki żytniej typ 720 firmy Młyn Ciechanowiec

do foremek: masło

 

Przygotowanie zaczynu: drożdże rozetrzeć z cukrem, rozmieszać z letnią wodą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przyrządzanie ciasta: ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wodę z ziemniaków odlać do miski a ziemniaki dokładnie ugnieść na jednolitą masę. Do ostudzonej wody z ziemniaków wlać zaczyn, dodać utłuczone ziemniaki, ½ kg mąki żytniej, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 3-4 godz.). Gdy wyrośnie dodać resztę mąki i wyrabiać przez 20 minut, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odstawać od rąk i naczynia. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na 1 i ½ godziny). Wyrośnięte przełożyć do wysmarowanych masłem dwóch foremek keksowych (do ¾ wysokości) i zostawić do wyrośnięcia, aby ciasto wypełniło formy po brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C około godziny. Do piekarnika należy włożyć naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody (dla utrzymania odpowiedniej wilgotności podczas wypieku).

Copyright Młyn Ciechanowiec 2005